Japonská Kuchyna

4. března 2010 v 20:26 | Pinkberry Tobinka |  Japonsko
Jedno z najväčších dobrodružstiev pre zahraničného návštevníka Japonska je spoznávanie gastronómie tejto krajiny. Tak mi dovoľte trochu vám ju priblížiť.
Príprava a prezentácia pokrmov odráža tradičný dôraz na formu, farbu a samozrejme obsah. Každý pokrm podľa Japoncov má byť zážitok tak pre oko ako aj jazyk. Prejavuje sa to nielen pestrosťou a rôznorodosťou jedál, ale aj výberom tých správnych misiek a mištičiek, tanierov a tanierikov, v ktorých je pokrm podávaný. Aj oni musia byť totiž v súlade so servírovanými ingredienciami.
Ak si chcete naozaj vychutnať japonskú kuchyňu, musíte odhodiť všetky predsudky ohľadom toho, čo je pokrm a ako by mal byť servírovaný. Veci, ktoré sa obyčajne konzumujú teplé, môžete dostať vlažné. Pokrmy, ktoré by ste očakávali oddelené, dostanete pomiešané.

Závislosť obživy japonského národa na rybách a morských plodoch je všeobecne známa. Menej známa je ale skutočnosť, že tu nájdete veľa domácich druhov zeleniny, jedlých korienkov či dokonca aj kvetov, ktoré inde neuvidíte. A tak sa stretnete s chuťami doteraz nepoznanými. Nenaľakajte sa a pustite sa do maškrtenia. Je totiž veľmi nepravdepodobné, že to nebude naozaj vynikajúce.

Tradičné japonské menu sa skladá z hlavného chodu (kuracie, rybie alebo červené mäso), niekoľko menších zeleninových pokrmov, zakladanej zeleniny, polievky z miso (sójová pasta) a samozrejme nemôže chýbať ryža. Keď si objednáte teishoku (pevné menu), vyberiete si len hlavný chod a ostatné dostanete automaticky, čo značne zjednodušuje celú vec.

Pripravte sa tiež na to, že Japonci vás budú pri jedení pozorovať. Budú sledovať, či vy, ako ich vážený hosť, ste s jedlom spokojný. Váš úsmev a slovíčko "Oiši!" (vynikajúce) ich určite veľmi poteší.

Pred prvým stolovaním sa nenechajte vystrašiť či nebodaj odradiť predstavou komplikovaných pravidiel japonskej etikety. Japonci vedia, že ich pokrmy, rovnako ako ich jazyk, je pre vás niečo úplne neznáme, a tak každú snahu svojich hostí oceňujú ako ozajstné hrdinstvo. Niekoľko dobrých rád ale predsa len nezaškodí.

Samozrejmosťou by malo byť pred vstupom na rohož tatami vyzutie topánok. Pokiaľ je pre vás nepohodlné kľačanie, ako to vyžaduje tradičné japonské stolovanie, kľudne si sadnite do tureckého sedu. Tak to robí už väčšina populácie, hlavne muži.
Vlhká utierka, ktorú dostanete na začiatku stolovanie, by mala byť po použití úhľadne zrolovaná. A pozor, používať len na ruky.
Používanie paličiek vám bude na začiatku robiť asi problémy. Nebuďte ale prekvapený, keď vám vaši japonskí priatelia budú skladať poklony, veď ich vzácny hosť sa tak snaží...
Keď budete s ostatnými popíjať sake, mali by ste nalievať svojmu susedovi, ale nie sebe. Váš hostiteľ si nebude chcieť nechať ujsť poctu obslúžiť vás.
Keď budete jesť polievku, väčšie sústa vyberte paličkami a ostaný vývar vypite, lyžice sa totiž nedočkáte.
Všetky sprievodné zvuky pri jedení sú povolené, ba čo viac, sú považované za poklonu majstrovi kuchárovi. Japonci pri jedení cestovín hlasno sŕkajú a s chuťou ich nasávajú. Hovorí sa, že vzduch zlepšuje ich chuť. Nováčikovia ale pozor, aby ste sa príliš nezadýchali...

A teraz pár informácií kde jesť. Ryotei, najluxusnejšie podniky, sú známe svojimi vysokými cenami. Tie síce zodpovedajú kvalite ingradiencií a náročnej príprave jedál, sú ale dostupné iba bohatým obchodníkom s tučnými peňaženkami.
Ryokan, tradičný japonský hostinec, ponúka obvykle v cene za ubytovanie aj skvelú večeru a nemenej vynikajúce raňajky.
Existuje tiež veľa výborných, malých a pomerne lacných reštaurácií, kde podávajú typické japonské jedlá. Všetky majú noren, krátky plátený záves na dverách. Keď voľne plápolá vonku, môžete vojsť, reštaurácia je otvorená. Mená pokrmov asi neprečítate, ale vo výkladoch sú vystavené neuveriteľne realistické umelohmotné repliky podávaných jedál. Stačí, keď s čašníkom vyjdete von a ukážete mu vo výklade jedlo, ktoré chcete.
Izakaya, označované ako tradičné japonské krčmy, ponúkajú síce skôr pitie, ale môžete sa v nich aj najesť. Dokonca podávajú aj západné pokrmy, ako sú hranolky alebo pizza. Preplnené na prasknutie sú hlavne v piatok večer, keď si idú uštvaní japonskí úradníci povyraziť so svojimi kolegami a spolupracovníkmi.
Yatai, pouličné stánky so stoličkami a malým prísteškom, ktorý chráni pred dažďom, stoja v spoločenskom rebríčku síce najnižšie, ale aj oni si zaslúžia vašu pozornosť. Nájdete ich v zábavných štvrtiach a najviac sa zapĺňajú neskoro večer.

Osobitne treba spomenúť bento, malú úhľadnú krabičku, ktorá obsahuje ryžu, mäso a elegentne naservírovanú zeleninu. Je to obdoba "jedla so sebou", s ktorým sa stále viac stretávame aj u nás.

A teraz pár najobľúbenejších a najznámejších pochúťok Japoncov.
Sukiyaki. Zo sójovej omáčky, ryžového vína a varenej ryby sa pripraví omáčka, do ktorej sa pridajú tenké plátky hovädzieho mäsa, zelenina a hríby. Všetko sa to nechá podusiť a ešte za tepla dá do šálky so surovým vajcom, premieša sa a podáva na stôl.
Shabu-Shabu je akýsi druh polievky. Hostia si sadnú za stôl, ktorý ma v strede dieru, aby sa tam mohol dať hrniec. Do horúcej vody sa pridá rôzna surová zelenina, tenké plátky mäsa, kúsky tofu, ryžový koláč a veľa rezancov soba alebo pohánkových rezancov. Rezance sa jedia paličkami a vývar sa sŕka z keramických misiek.
Sushi sa servíruje ako obloženie alebo je to maškrta plnená ryžou, no napriek tomu sa považuje za plnohodnotné jedlo. Známe sú aj iné varianty. Sushi môže byť plnené zeleninou, vajcom alebo čímkoľvek, na čo máte chuť. Aby sa ryby udržali čerstvé, do ryže sa pridáva ocot. Poznáme dve známe formy Sushi: Nigiri-zushi a Maki-zushi. Nigiri-zushi pripravíme tak, že v dlaniach sa vyformuje ryža, ktorú dáme na tanier a na ňu rybu. Maki-zushi pripravíme tak, že na bambusovej podložke rozpriestreme ryžu, pridáme rybu a zrolujeme. A ako sa to je? Môžete ich jesť rukami alebo paličkami. Sushi si namočíte do sójovej omáčky a zjete. Dávajte pritom ale pozor, aby ste do omáčky namočili len rybu, inak sa vám ryža rozpadne.
Sashimi je tiež surová ryba, avšak bez ryže. Japonci to jedia tak, že si do paličiek zoberú kúsky rýb alebo morských živočíchov, podľa toho kto má čo rád, a namočia do sójovej omáčky. Je to veľmi chutné jedlo a mnohí turisti ho majú radšej než sushi.
Teppanyaki je menu, ktoré sa pripravuje priamo pred očami zákaznikov. Hostia v reštaurácii sedia za polkruhovým stolom a pred nimi kuchár šikovne žongluje a pripravuje na rozpálenej platni jedlo. Teppanyaki má niekoľko chodov. Obyčajne sa začína pečenou zeleninou. K tomu je zvyčajne podávané sashimi. Ďalej nasleduje znova zelenina, grilované hríby, pečené cesnakové plátky a mäso alebo rak. Potom sa podáva miska ryže, ktorá je nekorenená, ničím neochutená. Povinne nasleduje polievka misoshiru. A nakoniec obsluha naservíruje dezert.
Tempura sú rybie, krabie alebo zeleninové kúsky vyvaľkané v múke a potom upečené na rozpálenom oleji. Jedlo je rýchlo pripravné a veľmi chutné.

Tak a čo dodať na záver? Snáď len "Itadakimasu!," teda "Dobrú chuť!" a samé príjemné zážitky pri spoznávaní gastronómie tejto úžasnej krajiny.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Koľko máte rokov?

0-8 11.7% (7)
9-12 20% (12)
13-16 43.3% (26)
17 a viac 25% (15)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama